Közeleg a szezon – terjednek a tévhitek

plant-3257793_1920.jpg

Ahogy a parlagfű (Ambrosia artemisiifolia L.) tövek egyre inkább láthatóvá válnak jellegzetes lombjuk révén, úgy szaporodnak meg a tévhiteket tartalmazó posztok, hozzászólások egy-egy, a növényt ábrázoló fotó alatt a közösségi médiában, jellemzően június elejétől. Sőt, kedvelt tévéműsorok riporterei is operálnak ezekkel…

1. Több nagylétszámú csoport foglalkozik növények felismerésével, vadvirágokkal, gyógynövényekkel, biotermesztéssel stb. Ezekben a népszerű és egyébként nagyon hasznos tudást közvetítő csoportokban a sok ezer (akár több tízezer) tag között mindig akad néhány, aki úgy véli, hogy ez az Ambrosia az az ambrózia, ennél fogva nézeteik szerint a parlagfű az istenek eledele. Ez a tévhit már elég régóta jelen van, már nem lepődik meg a szakértő, ha ezzel találkozik.

Nem. Ez az Ambrosia nem az az ambrózia! A parlagfű újvilági növény, jóval Amerika felfedezése után került Európába. Tudományos nevét pedig Linnétől kapta, aki élete során rendszerezte (többször átdolgozva) az akkor ismert növény- és állatvilágot, megalkotva az ún. kettős nevezéktant is, hogy a tudomány számára mindig egyértelmű legyen, mikor miről beszélünk. Akkor pontosítsunk is: az Ambrosia artemisiifolia L. egészen pontosan az általunk is jól ismert ürömlevelű parlagfüvet jelöli.

2. Szintén többször előbukkant az elmúlt években az a nézet, hogy a parlagfű azért van, hogy védje a talajt a kiszáradástól, a sok parlagfű megvédi a tarlón a talaj nedvességtartalmát.

Aki ilyet állít és le mer írni, vagy másoknak ezt még tanítja is, alapvető összefüggésekkel nincs tisztában, ami a növényi élettant illeti. Hiszen a növények párologtatnak. Minél nagyobb lombbal rendelkeznek, annál többet… Abból a vízből, amit gyökereiken keresztül a talajból vesznek fel. Arról nem is beszélve, hogy ezzel együtt a talaj tápanyagtartalma is csökken

 

A tévhiteken túl:

Minden évben akad egy-egy olyan bátor weboldaltulajdonos, aki a webshopjában bármilyen, a növényből készült (vagy annak mondott) terméket forgalmazni próbál. A NÉBIH állásfoglalása világos. Helik Ferenc Élelmiszerlánc-biztonsági és Ellenőrzési Elnökhelyettes úr megerősítette a 2019-ben már egyszer feltett kérdésemre adott válaszát: 

„…minden parlagfű tartalmú élelmiszer forgalomba hozatala jogszabálynál fogva tiltott. Az elmúlt évek során számos parlagfű tartalmú élelmiszerrel kapcsolatban intézkedett hatóságom. A parlagfű kedvező élettani hatásaira vonatkozó, az interneten vagy egyéb forrásokon keresztül terjedő vélemények nem tekinthetők hivatalos állásfoglalásnak, hatósági vizsgálatok ezeket nem igazolják.”

A tévhitek terjedésének megállítása, azok eredetének felkutatása, és „gyökerestől irtása” - hogy stílusosak legyünk -, reményeink szerint hozzájárul a különböző projektek sikeréhez, amelyek célja a légköri pollenterhelés csökkentése és a mezőgazdasági károk mérséklése.

A szerző további írásai a témában a nemambrozia.hu oldalon jelennek meg.

Dr. Farkas Anikó (SzEMÉK)

Elérhetőségek

Széchenyi István Egyetem
Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar

Cím: 9200 Mosonmagyaróvár Vár tér 2.

Központi telefon: (96) 566-600
Központi fax: (96) 566-620

 

Események

Nyári ügyeleti rend 2021. július 29. - 2021. augusztus 20.
Bejelentkezés a 2021/22-es tanév I. félévére 2021. augusztus 25. 08:00 - 2021. szeptember 4. 23:59
Tantárgyválasztási időszak 2021. augusztus 30. - 2021. szeptember 4.