Precíziós Agrártájoló: a leginnovatívabb technológiákkal találkoztak a mosonmagyaróvári hallgatók

Az innovációk és a mezőgazdaság digitalizációja nyújtotta lehetőségek álltak a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári kara által megrendezett Precíziós Agrártájoló elnevezésű kiállítás fókuszában. Az eseményen a hazai agrárszektor legjelentősebb szereplői vettek részt. A hallgatók és az eseményre érkező középiskolás diákok a jövő technológiáival találkozhattak.

A Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári kara nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a hallgatókat naprakész tudással vértezze fel, így az agrárium jövőjét jelentő precíziós gazdálkodás és digitalizáció is a fókuszban van. Ennek jegyében került sor a szakmai konferenciával egybekötött Precíziós Agrártájoló elnevezésű rendezvényre is, amelyre megtelt kiállítókkal és érdeklődőkkel az intézmény B épületének aulája.

Sokan érdeklődtek a kiállítás iránt. (Fotó: Májer Csaba József)

„A mai világban a legkorszerűbb technológiák ismerete, használata nélkül egyre nehezebb érvényesülni az agráriumban, melyekhez a gazdálkodóknak fel kell zárkózniuk. Ezt segítik az általunk nyújtott olyan innovatív képzések, mint a precíziós mezőgazdasági szakmérnök, az agrárdigitalizációs szakmérnök vagy a drónirányító és -adatelemző szakirányú továbbképzési szak. Ebből a szempontból is

 
nagy előnyt jelent számunkra, hogy a Széchenyi-egyetem nagy hagyományokkal és rendkívül értékes tudással rendelkezik a precíziós mezőgazdaság, valamint a műszaki tudományok területén. Nem véletlen, hogy a mostani rendezvény középpontjában az agrárium jövőjét jelentő technológiák állnak”
 

– mondta kérdésünkre dr. Vona Viktória főszervező, a precíziós mezőgazdasági szakmérnök képzés vezetője.

Dr. Vona Viktória (fotó: Májer Csaba József)

A megnyitón dr. Szalka Éva kifejtette, hogy a rendezvény jó alkalom a cégeknek, szakmai szervezeteknek arra, hogy megismerjék a hallgatókat, akik később akár munkatársaik is lehetnek.

Ladocsi Attila, az MKB Bank agrár- és élelmiszeripari üzletágának északnyugat-magyarországi vezetője arról beszélt, hogy az adatalapú digitális gazdálkodásra való átállást finanszírozással segítik. A csaknem 40 kiállító egyike a gépkereskedelemmel foglalkozó Agrotec Magyarország Kft. volt. A cég precíziós gazdálkodási termékekért felelős vezetője, dr. Virág István kérdésünkre elmondta: a kapcsolatépítés és a fiatalokkal való találkozás szándékával érkeztek. „Magam is erre a karra jártam, így tudom, hogy itt a legkorszerűbb technológiákat építik be a képzésbe. Ezt gyakorlati helyek biztosításával mi is támogatjuk” – fogalmazott.

A kiállításon is kiderült, hogy a jövőben a drónok még nagyobb szerephez juthatnak. (Fotó: Májer Csaba József)

A rendezvényen több mezőgazdasági és élelmiszeripari szakközépiskola diákjai is vettek részt, így jöttek a győri Veresből, a pápai Batthyányból, a tatai Jávorkából, a velencei Entzből és Vépről is. A mosonmagyaróvári kar hallgatói közül szintén sokan érdeklődtek a kiállítás iránt.

 
„Örültünk ennek a lehetőségnek, mert nagyon jó, hogy első kézből tudunk tájékozódni a modern technológiákról. Oktatóink a képzés során is arra törekszenek, hogy a legkorszerűbb tudást adják át nekünk”
 

– válaszolta kérdésünkre a mezőgazdasági felsőoktatási szakképzésen elsőéves Marcsik Enikő.

Az eseményen a Valkon Kft. olyan kormányzási rendszert mutatott be, amivel bármilyen traktor felokosítható. Felvételünkön Kecskeméti Sándor ügyvezető igazgató és két hallgató, Lukács Máté és Csécsei Lilla. (Fotó: Májer Csaba József)

Cikk forrása: https://www.uni.sze.hu/post/prec%C3%ADzi%C3%B3s-agr%C3%A1rt%C3%A1jol%C3%B3-a-leginnovat%C3%ADvabb-technol%C3%B3gi%C3%A1kkal-tal%C3%A1lkoztak-a-mosonmagyar%C3%B3v%C3%A1ri-hallgat%C3%B3k

Elérhetőségek

Széchenyi István Egyetem
Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar

Cím: 9200 Mosonmagyaróvár Vár tér 2.

Központi telefon: (96) 566-600
Központi fax: (96) 566-620

 

Események

Kutatók Éjszakája 2022. szeptember 30. 13:30 - 23:55
AKMK Parasztolimpia 2022. október 3.
Hallgatói klubkoncert 2022. október 5.
Hallgatói klubkoncert 2022. október 12.