A konferencia programja
A online konferenciához a következő oldalon lehet csatlakozni: https://events.maxwhere.com/events/54/rooms
A konferencia absztrakt kötete letölthető formátumban: OTN-2021-Absztrakt-kotet.pdf
A konferencia programja letölthető formátumban: XXXVIII_OTN_programfuzet-v2.
Tehnikai információk az online konferenciához: Technikai-informaciok-XXXVIII-OTN-2021-online-v2.pdf
PLENÁRIS ÜLÉS
0900 – 0930 |
A tudományos konferenciát köszönti és megnyitja Prof. Dr. BARANYI PÉTER ZOLTÁN DSc, egyetemi tanár a Széchenyi István Egyetem rektora Dr. SZALKA ÉVA PhD a Széchenyi István Egyetem, Mezőgazdaság-és Élelmiszertudományi Kar dékánja Prof. Dr. VARGA LÁSZLÓ DSc, egyetemi tanár Doktori Iskola vezető Wittmann Antal Növény-, Állat- és Élelmiszertudományi Multidiszciplináris Doktori Iskola |
0930 – 1130
0930 – 1000 |
Plenáris előadások Levezető elnök: Prof. Dr. NEMÉNYI MIKLÓS professor emeritus, az MTA rendes tagja
Dr. WAGENHOFFER ZSOMBOR PhD a Magyar Állattenyésztők Szövetsége ügyvezető igazgatója Az állattenyésztés zöld ágazat |
1000 – 1030
|
HADÁSZI LÁSZLÓ innovációs főigazgató KITE Zrt. A digitalizáció és a precíziós gazdálkodás mezőgazdasági lehetőségei |
1030 – 1100 |
Dr. TANAI ATTILA PhD Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. A közeli infravörös spektroszkópia (NIRS) a precíziós takarmány előállítás szolgálatában |
1100 – 1130 |
Dr. habil. KASZA GYULA PhD, osztályvezető, c. egyetemi tanár Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszerpazarlás: kihívások és lehetséges megoldások |
1130 – 1230 |
Ebédszünet |
1230 – 1430 |
Szekció előadások |
1430 – 1445 |
Szünet |
1445 – 1645 |
Szekció előadások |
1645 |
Konferencia zárása |
ÁLLATTUDOMÁNYI ÉS TAKARMÁNYOZÁSI SZEKCIÓ
Elnök: GULYÁS LÁSZLÓ
Titkár: TEMPFLI KÁROLY
1230 SZABÓ F. – MÁRTON J. – SZŰCS M. – BENE SZ.:
Direkt és anyai genetikai hatás kapcsolata a húshasznosítású
borjak választási súlyában
1245 MÁRTON A. - PAJOR G.:
Folyamatos adatgyűjtés digitális szenzorokkal húsmarha gulyán
a legeltetési szezonban
1300 LENNER Á. – KOMLÓSI I.:
A dajkaság jellemzője egy magyar szürke szarvasmarha állományban
1315 MÁRTON J. – ANTON I. – SZABÓ F.:
A hereford fajta eredete, szerepe a fenntartható
szarvasmarhatenyésztésben
1330 TÓTH V. – GULYÁS L. – GRÁFF M. – MIKÓ E.:
A termelésből való fő kikerülési okok vizsgálata magyarországi
tejtermelő tehenészetekben
1345 BOROS N. – KOVÁCS L. – SZABARI M. – GULYÁS M. – BORKA GY.:
Automatizált rendszerekből érkező adatok és a termelési hatékonyság
növelése kapcsolatának vizsgálata tejtermelő gazdaságokban
1400 FALUDI G. – POLGÁR J. P.:
Robotfejési technológia hatása a tejtermelésre
1415 LIBIS-MÁRTA K. – PAJOR F.:
Az alompor felhasználhatósága a tejelő tehenek
tartástechnológiájában: tőgyegészségügyi vizsgálatok
1430 SZÜNET
1445 SZABÓ-SÁRVÁRI L. CS. – GYÖKÉR E. – NÉMETH A. – TEMPFLI K. –
PÓTI P. – PAJOR F. – GULYÁS L.:
Lacaune tőgymorfológiai vizsgálatok egy Győr-Moson-Sopron megyei
törzstenyészetben
1500 ÁPRILY SZ.:
A keltetőüzemekben keletkező tojáshéj, mint másodnyersanyag
hasznosítási lehetőségei
1515 TEMPFLI K. – SZABÓ-SÁRVÁRI L. CS. – SZALAI K. – ZSÉDELY E. –
BALI PAPP Á.:
Viselkedésminták elemzése különböző tojóhibrid állományokban
1530 BRASSÓ D. L. – KOMLÓSI I.:
A strucc tojásminőségi paramétereinek és táplálóanyag-tartalmának
változása a tojóév során
1545 STRIFLER P. – HORVÁTH B. – SUCH N. A. – FARKAS V. –
CSITÁRI G. – WÁGNER L. – DUBLECZ K. – PÁL L.:
Csökkentett nyersfehérje szintű takarmányozás hatása
brojlercsirkék vakbél mikrobiótájára
1600 ALPÁR B. GY. – TÓTH T. – R. SCHOLTEN – VARGA L.:
Erjesztett, folyékony takarmányok jelentősége a sertések
takarmányozásában: elmélet, gyakorlat és saját tapasztalatok
1615 GRÜNVALD P. –JÓCSÁK I.- TOSSENBERGER J.- SUDÁR G.- HALAS V.:
A takarmány típusának hatása egyes intramuszkuláris
zsírtartalmat befolyásoló gének működésére sertésben
1630 MAJOR L. – BUDAI P. – LEHEL J. – SZABÓ R.:
A Pyrinex 48 EC (klórpirifosz) rovarölő szer és a Topas 100 EC
(penkonazol) gombaölő szer együttes, korai embriókárosító
hatásának vizsgálata fácánembriókban
ÁLLATTUDOMÁNYI ÉS TAKARMÁNYOZÁSI SZEKCIÓ POSZTEREI
Á1 CSIBA A.:
Állattenyésztésből származó káros kibocsátások
csökkentése precíziós technológiák alkalmazásával
Á2 CSÜRHÉS T. I. – SZABÓ F. – MIKÓ E. – TÖRÖK M.:
Myostatin mutációk hatása az állati szervezetekre,
különös tekintettel a húsmarhákra
Á3 KÁRPÁTI E. – GULYÁS L. – GÁSPÁRDY A.:
A melatoninszint szabályozásának innovatív lehetőségei
a juhtenyésztésben
Á4 NAGY SZ. T. – KOVÁCS B. M.:
Bikaspermiumok mitokondriális membránpotenciál-vizsgálatai
különböző adatelemzési megközelítésekkel
Á5 SOMOSKŐI B. – BORDÁS L. – TÖRÖK D. – CSEH S.:
Preantrális tüszők in vitro tenyésztésének és tárolásának
lehetőségei
Á6 SZALAI SZ. – VARGA F. B. – PAJOR F. – BODNÁR Á. – KOVÁCS L.:
A hőstressz kihívásai a tejelő szarvasmarhák élettani, termelési
és szaporodásbiológiai összefüggéseiben
NÖVÉNY-, VÍZ- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI SZEKCIÓ
Elnök: MOLNÁR ZOLTÁN
KALOCSAI RENÁTÓ
Titkár: BEKE DÓRA
1230 VARGA Z.:
Mosonmagyaróvári kukorica fenológiai eredményei
éghajlatváltozás idején
1245 PEPÓ P.:
Fajtaspecifikus hatások a növénytermesztésben
1300 PAP J. – PAP N. – PETRÓCZKI F. – KUKORELLI G.:
Kukorica termésbecslés 2012-2014 évben
1315 SKRIBANEK A. – KÉRI-SCHMIDTHOFFER I.:
Tavaszi árpa (Hordeum distichon L.) szelekciója
szárazságtűrésére
1330 LEDÓNÉ ÁBRAHÁM R. – PILLÉR V.:
A bíborhere és a lucerna tripszfaunájának összehasonlítása
1345 MOLNÁR Z. - KUKORELLI G. – KEREKES G.:
A szalicilsav és jázmonsav szerepe a növényi védekezésben,
immunitásban
1400 JOLÁNKAI M. – KENDE Z. – TARNAWA Á. – KASSAI K.:
Szántóföldi növényfajok termesztésének víz-lábnyoma
1415 BORDÉ Á. :
Egy mikrobiológiai alapú lombtrágya kifejlesztése édesburgonyában
1430 SZÜNET
1445 SIMON SZ.- ANDA A.:
A közönséges aranyvessző lebontása során keletkező szén-dioxid
kibocsátás mérése klímakamrában
1500 SOÓS G. – ANDA A.:
Szója evapotranszspirációjának modellezése
NÖVÉNY-, VÍZ- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI SZEKCIÓ POSZTEREI
N1 BEKE D.:
Talajállapot vizsgálatok különböző adottságú termőhelyeken
N2 BERGENDI N. – PÓLYÁNÉ HANUSZ B. – IVÁNCSIS J. – VARGA J.:
A Drosophila suzukii megfigyelése és az ellene történő
védekezési módok kidolgozása a MATE Fertődi Kutató Állomásán
N3 BÍRÓ Á. F. – KUKORELLI G. – MOLNÁR Z.:
A florilpikoxamid, hazai szabadföldi vizsgálatai Cercospora beticola
Sacc. ellen
N4 GYURIS R. – SÖRÖS CS. – GUTERMUTH Á. – SZABÓ Á.:
Európai cseresznyelégy elleni védelem törzsinjektálással
N5 IRMES K. – KRISTÓ I. – RÁCZ A. – SZENTPÉTERI L. –
VÁLYI-NAGY M. – TAR M.:
Cink lombtrágya kezelések hatásának vizsgálata négy őszibúza
fajta termésmennyiségére
N6 KABATO W. – MUTUM L. – MOLNÁR Z.:
Impact of microalgae-bacteria interaction on maize growth
and nutrient use efficiency
N7 KRISTÓ I. – TAR M. – IRMES K. – RÁCZ A. – VÁLYI-NAGY M.:
Őszi búza relatív klorofill-tartalma takarmányborsóval
történő társításban
N8 KUBINA L. – KALOCSAI R. – SCHMIDT P. – KOLTAI G.:
A repce termesztéstechnológiája és tápanyagellátásának
aktuális kérdései
N9 MUTUM L. – KABATO W. – MOLNÁR Z.:
Stimulating the plant development with chitosan and microalgae
at 50% N dose
N10 PAP N. – PAP J.:
Őszi búza termésbecslés 2019-es évben
N11 PETRÓCZKI F. – KUKORELLI G. – GERGELY I. – PAP J.:
Árpafajták vizsgálata eltérő vetésidők alkalmazása esetén
N12 PÓLYÁNÉ HANUSZ B. – HALBRITTER A. – IVÁNCSICS J. –
BEKE D.:
Ökológiai szemléletű gazdálkodás – lehetőségek és megvalósításuk
az iskolakertekben
N13 PORDÁN-HÁBER D. – KALOCSAI R.:
A kritikusan fontos antibiotikumok (CIA) állategészségügyi
alkalmazásának környezettoxikológiai jelentősége és hatása
a víz-talaj kontinuumra
N14 RÁCZ A. – UJJ A. – TAR M. - VÁLYI-NAGY M. – IRMES K. –
TÓTH E. - SZENTPÉTERI L. – KRISTÓ I.:
Őszi kalászosok és őszi borsó társításának hatása a talaj teljes
mikrobiális aktivitására
N15 SÓLYOM L. – DECSI K.:
Víztelítettségi vizsgálatok kukoricában
N16 TAR M. – IRMES K. – VÁLYI-NAGY M. – SZENTPÉTERI L. –
RÁCZ A. – KRISTÓ I.:
A NPK műtrágyázás hosszú távú hatása a GK Petur őszi
búza fajta termésére száraz és nedves években
N17 TÓTH E. A. – KALOCSAI R.:
Cink lombtrágyázás hatása a kukorica (Zea mays L.) főbb
értékmérő tulajdonságaira, azonos kálium alaptrágyázás mellett
N18 VÁLYI-NAGY M. – TAR M. – IRMES K. – RÁCZ A. – KRISTÓ I.:
Az őszi borsó hatása az őszi búza termésmennyiségére és fehérje
hozamára együtt vetési kísérletben
N19 VÖRÖS L. – LEDÓNÉ ÁBRAHÁM R. – TÓTH SZ. – NAGY K. – S. TOEPFER:
Fenntartható védekezési eljárások az amerikai kukoricabogár
(Diabrotica virgifera virgifera) lárvája ellen
AGRÁRÖKONÓMIA, VIDÉKFEJLESZTÉS ÉS SZAKTANÁCSADÁS SZEKCIÓ
Elnök: HEGYI JUDIT
Titkár: KACZ KÁROLY
1515 TAKÁCSNÉ GYÖRGY K. – TAKÁCS I. J.:
A fenntartható gazdálkodás és néhány méretgazdaságossági
kérdés
1530 BORBÉLY CS. – PUPOS C. – SZABARI M. - BAKOS G.:
Üzemgazdasági elemzések termelésszimulációs modellel a
tejtermelésben
1545 BALOGH J. M.:
A szén-dioxid kibocsátás főbb meghatározó tényezői az
Európai Unióban
1600 FEKETE L. – SZAKOS D. – KUNSZABÓ A. – KASZA GY.:
Élelmiszerbiztonsági és minőségi garancia:
a Kiváló Minőségű Élelmiszer-tanúsító védjegy fogyasztói megítélése
1615 TAKÁCS I. J.:
Mit árul el az absztrakt? – Kertészeti folyóiratok absztraktjainak
összehasonlító szövegelemzése
AGRÁRÖKONÓMIA, VIDÉKFEJLESZTÉS ÉS SZAKTANÁCSADÁS SZEKCIÓ POSZTEREI
ÖV1 FERENCZ Á. – VOJNICH V.:
Precíziós technológia bevezetésének gazdasági hatása egy
mezőgazdasági vállalkozásban
ÖV2 GOMBKÖTŐ N.:
Effect of COVID-19 on international agricultural trade
ÖV3 KACZ K. – HEGYI J.:
Helyi termékek a rövid élelmiszer-ellátási láncokban
Magyarországon
ÖV4 KALMÁR S. – MIKLÓSNÉ VARGA A.:
GyMS megyei fiatal gazdák generációváltási
tapasztalatai
ÖV5 SOÓS A.:
Vidéki foglalkoztatás javításának lehetőségei
ÖV6 VÁMOS O. – KERTÉSZNÉ GYŐRFFY E. – KOLTAI G.:
Mezőgazdasági iskolák választásának motivációi
AGRÁRMŰSZAKI SZEKCIÓ
Elnök: KOVÁCS ATTILA JÓZSEF
Titkár: NYÉKI ANIKÓ
1230 NEMÉNYI M.:
Az agrárium energiamérlege és az IoT (Dolgok Internete) a
fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság tükrében –
termodinamikai szempontok
1245 MILICS G. – ZSEBŐ S.:
Monitoring drónok használata a precíziós növénytermesztésben
1300 VOJTELA T. – BÉRES A.:
Az Agrártechnológiai Nemzeti Laboratórium kutatás-fejlesztési
tevékenysége
1315 PÁGER SZ. – FÖLDI L. - GÉCZI G. – VERES A.:
Állattartás fűtési hőszükséglet meghatározása épületgépész szemmel
egy sertéshizlalda esetében
1330 FEKTI L. R. – GÉCZI G.:
Mezőgazdasági terület mellett létesült lakóépületekben keletkező
szennyezőanyagok komfortra gyakorolt hatásának vizsgálata
1345 PATONAI Z. – GÉCZI G.:
Katonai tábor belső levegőminőség vizsgálata
1400 BESZÉDES S. – JÁKÓI Z. – HODÚR C.:
Dielektromos mérési módszer alkalmazása biomassza biológiai
lebontásának hatékonyság-vizsgálata
1415 BARCZI A. – SZABÓ D. – MAGYARI P. – GÉCZI G.:
NEIPA típusú sör főzési és fermentációs folyamatának színmérése
1430 SZÜNET
AGRÁRMŰSZAKI SZEKCIÓ POSZTEREI
M1 BOZSIK N.:
Alacsony energiafogyasztású, nagy átviteli távolságú
adatkommunikációs megoldások a mezőgazdaságban alkalmazott
IoT eszközöknél
M2 GÉCZI G. – A. QOR-EL-AINE – BÉRES A.:
Debrecenben megfigyelt magas PM10 koncentráció elemzése
M3 KORZENSZKY P. – KASSEBÍ S.:
A tömegcsökkenés vizsgálata Golden Delicious alma
tárolása esetén
M4 KOVÁCS R. - KORZENSZKY P. E. – KERESZTES R. ZS.:
A mezőgazdaságban alkalmazott műanyagok forgácsolása
M5 NAGY S.:
Mozgásérzékelővel ellátott, önműködő harmonika ajtó
M6 SZEGEDI B. – KERTÉSZ SZ.:
Tejipari szennyvíz modul-vibrációs ultraszűrésének vizsgálata
kötőelemek használatával
ÉLELMISZERTUDOMÁNYI SZEKCIÓ
Elnök: HANCZNÉ LAKATOS ERIKA
Titkár: SZÉKELYHIDI RITA
1445 BUZÁS H. – KOVÁCS A. J. - SÜLE J. - NAGY-KOVÁCS K. –
PÉNTEK G. - SZABÓ K.:
Fogyasztói tejek aflatoxin M1 szennyezettségének vizsgálata
Magyarországon
1500 CSURKA T.:
Vértermékek használata az élelmiszeriparban: Melléktermékből
nagy biológiai értékű élelmiszer-összetevő
1515 DOBOZI R. – BESZÉDES S. – CSANÁDI J.:
Tejipari technológiai folyamatoknál alkalmazott műszeres
vizsgálati módszerek és dielektromos mérések paramétereinek
összefüggés vizsgálata
1530 FÁRI M. G.:
Quo vadis zöld biofinomító ipar Magyarországon?
Lehetőségek és korlátok
1545 MARÓ Z. M. – TÖRÖK Á. – BALOGH P. – CZINE P.:
Fogyasztói várakozások a magyar pálinka ágazatban
1600 NÉMETH-TORKOS A. – BEKE D.:
A puffasztott élelmiszerek helye és szerepe a modern
táplálkozásban a fogyasztók megítélése alapján
1615 POSGAY M. M. – HANCZNÉ LAKATOS E. – KAPCSÁNDI V.:
Szárított zsálya hagyományos sütőkolbász eltarthatóságára
gyakorolt hatása
1630 SÜLE J. – HATVAN Z. – SIMON-KORCZ E. – HUCKER A. – FINTA Á. –
STEINERNÉ SMAJDA ZS. – BUZÁS H. – NAGY-KOVÁCS K. – KOCSIS R. –
VARGA L.:
A Prototheca fajok tejgazdasági jelentősége és kimutatási módszereik
ÉLELMISZERTUDOMÁNYI SZEKCIÓ POSZTEREI
É1 CSIBA A.:
Precíziós technológiák alkalmazásának hatása a sertésvágás
fő- és melléktermékeinek feldolgozása során
É2 A. B. CSUTI – B. SÍK – R. SZÉKELYHIDI – ZS. AJTONY
Naringin as a Potential Functional Food Ingredient
É3 DÉZSI P. P. – HEINER ZS. – VÉGH A. G. - PAPPNÉ SZILÁRDI K.:
Biodegradábilis tejsav alapú módosított polimer csomagolóanyag
szerkezeti és morfológiai vizsgálata
É4 M. ELAYAN – TÓTH A. – M. ENKHBOLD – CSURKA T. – FRIEDRICH L. –
NÉMETH CS.:
Investigation of The Effect of Ascorbic Acid on The Viscosity
Properties of Liquid Egg Products
É5 M. ENKHBOLD – TÓTH A. – M. ELAYAN – FRIEDRICH L. –
SURÁNYI J. – LŐRINCZ A.:
Possibilities For Game Meat Processing In Hungary
É6 GÖB M.:
A módosított atmoszférájú csomagolás hatása a mikrozöldek
minőségi jellemzőire
É7 HIDAS K. I. – NÉMETH CS. – VISY A. – BARKÓ A. – HORVÁTH-MEZŐFI
ZS. – TÓTH A. - NGUYEN LE PHUONG L. – NYULASNÉ ZEKE I.:
Krioprotektív anyagok alkalmazásának hatása fagyasztott-
felengedtetett tojássárgájából készült majonézek technofunkciós
tulajdonságaira
É8 HORVÁTH-MEZŐFI ZS. – SZABÓ G.- GÖB M. – BÁTOR M. –
NGUYEN LE PHUONG L. – VISY A. – HIDAS K. I. – HITKA G. – ZSOM T.:
1-MCP-vel történő érésgátló kezelés hatása különböző érettségi
állapotú paradicsom minőségére
É9 HUSZÁR G. – KERTÉSZ SZ.:
Javított laboratóriumi ultraszűrések 3D nyomtatott távtartókkal
É10 KUTI B. – KASZA GY. – SZAKOS D.:
Tápérték jelölési rendszerek élelmiszer-vállalkozói szemmel
É11 SZABÓ G. – HORVÁTH-MEZŐFI ZS. – NGUYEN LE PHUONG L. –
GÖB M. – KOCSIS T. - ZSOM T. – HITKA G.:
Meggy tárolásának fejlesztése mosás és ehető bevonat
alkalmazásával
É12 SZATHMÁRY M. Z. – VARGA L. – SZENTHE K.:
Innovatív élelmiszer-diagnosztikai eljárás sajtok vajsavas
puffadását okozó Clostridium tyrobutyricum endospóráinak
kimutatására
É13 TÓTH A. – NÉMETH CS. – M. ELAYAN – M. ENKHBOLD –
SURÁNYI J. – FRIEDRICH L.:
A fehérjetartalom növelésének lehetőségei tojásfehérje
alapú italokban
É14 GREFF B. – LAKATOS E. – TAKÁCS K. – F. BINGÜL – Y. ISTAMBULLU-
A.SANMARTÍN – K. LEPPIK – S. ROSENVALD – VÉR A.:
Nemzetközi együttműködés a fogyasztók élelmiszertudatos
gondolkodásának erősítése érdekében
É15 VISY A. – HIDAS K. I. – KOÓSZ ZS. – BARKÓ A. – HORVÁT-
MEZŐFI ZS. – L. PHOUNG LE NGUYEN – FIREDRICH L. –
JÓNÁS G.:
Az ultrahang és a nagy hidrosztatikus nyomású kezelés
kombinált hatásának vizsgálata a hús pácolása során