Kutatócsoport alakul a Széchenyi István Egyetemen a fenntartható, egészséges növénytermesztésért

A környezetbarát növényvédelemmel és a hatékony növényi virológiával foglalkozó kutatócsoport alakul a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári karán dr. Palkovics László Amand professzor vezetésével. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Titkársága és a Támogatott Kutatócsoportok Irodája által kiírt pályázaton nyertes projekt tovább emeli az intézményben folyó tudományos munka rangját, emellett hozzájárul a gyakorlatias, korszerű tudás átadásához is.

„Egy régi hagyományokkal rendelkező, a magyarországi kutatócsoportok munkáját segítő pályázati rendszerben értünk el fontos sikert, hiszen a támogatás révén jelentős kutatást kezdhetünk meg az egészséges élelmezés szolgálatában” – fogalmazott a sikeres pályázat kapcsán prof. dr. Palkovics László Amand, az intézmény Növénytudományi Tanszékének egyetemi tanára.

 
A kutatási témák között szerepel a zöldségtermesztésben, valamint a szántóföldi és dísznövénytermesztésben előforduló vírusok vizsgálata, amellyel kapcsolatban a rezisztencia, illetve a vírusok rezisztenciatörő tulajdonságainak kérdése is előtérbe kerül.
 

„Kiemelt jelentőségű az új növényi kórokozók azonosítása, diagnosztikai módszerek, illetve a gyors szántóföldi tesztelés fejlesztése is, hiszen a gyors diagnózis ad lehetőséget a haladéktalan válaszra a vírus terjedése ellen” – emelte ki az oktató. Mint mondta, egykor a kórokozók száz év alatt lépték át a kontinenshatárokat, ma ez néhány óra alatt megtörténik. A folyamatot a klímaváltozás tovább gyorsítja.

palkovics.jpg

Prof. dr. Palkovics László Amand, a Széchenyi István Egyetem Növénytudományi Tanszékének egyetemi tanára (Fotó: Májer Csaba József)

A növényvédelemben szintén kiemelt terület a korai előrejelzés, a környezetbarát hatóanyagok és a biológiai növényvédő szerek vizsgálata. A kutatásvezető kifejtette: a pályázatban azt is megfogalmazták, hogy a távérzékeléssel kapcsolatos kutatások keretében egy olyan előrejelzési módszert dolgoznak ki, ahol a mesterséges intelligencia nagyfelbontású képek segítségével felismeri a növényi betegségeket, ami elősegíti a precíziós növényvédelmi technológiák fejlesztését, a kémiai hatóanyagok specifikus kijuttatását.

 
 
 

„A meghatározó szakmai programok, amelyek korunk aktuális problémáira keresik a legjobb megoldásokat, valamint a kiválóságok elismerése, az arra érdemes kutatások támogatása, mint amilyen a mostani is, tovább növelik a Széchenyi István Egyetem rangját, erősítik pozícióját a hazai és nemzetközi összevetésekben.

 
A jelentős kutatási tevékenység az egyetem oktatási színvonalát is emeli, hiszen az eredmények rögtön bekerülnek az oktatási anyagokba, így a hallgatók a legújabb tudományos és gyakorlati ismereteket kapják meg, használható, korszerű tudásra tehetnek szert nálunk”
 

– ecsetelte a program jelentőségét a professzor.

 
 
 

„A mezőgazdaság és élelmiszer-termelés megítélése fontos változáson esett át az elmúlt években, mert a pandémiás időszak mindenki számára világossá tette, hogy ez a terület milyen stratégiai szerepet tölt be az ország életében. Megfelelő minőségű élelmiszerre, illetve az azok előállításához szükséges jó minőségű alapanyagra mindig szükség lesz, s ezt a mezőgazdaság biztosítja. Professzor úr kutatási területe is az egészséges élelmiszer-előállításhoz járul hozzá” – hangsúlyozta dr. Szalka Éva, a kar dékánja, aki kiemelte: az elmúlt években megszépült a kar otthona, az óvári vár és környezete, így még vonzóbbá vált a hallgatók számára.

 
„Az előttünk álló időszakban a bővülés és a fejlesztés folytatódik, amelynek köszönhetően több területen is tovább erősítünk, az élelmiszer-tudomány mellett a fenntartható környezet és a vidékfejlesztés kérdéseivel is kiemelten foglalkozunk. Emellett a Széchenyi István Egyetem műszaki hagyományaira építve, a legmodernebb technológiákat szem előtt tartva fejlesztjük a precíziós mezőgazdasággal kapcsolatos képzéseinket”
 

– hangsúlyozta a dékán.

 

Cikk forrása: https://www.uni.sze.hu/post/kutat%C3%B3csoport-alakul-a-sz%C3%A9chenyi-istv%C3%A1n-egyetemen-a-fenntarthat%C3%B3-eg%C3%A9szs%C3%A9ges-n%C3%B6v%C3%A9nytermeszt%C3%A9s%C3%A9rt

 

Elérhetőségek

Széchenyi István Egyetem
Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar

Cím: 9200 Mosonmagyaróvár Vár tér 2.

Központi telefon: (96) 566-600
Központi fax: (96) 566-620

 

Események