Gyászol az Egyetem - Elhunyt Prof. Dr. Kuroli Géza

A bejegyzés érvényessége lejárt!
 

Megrendülten tudatjuk, hogy életének 80. évében elhunyt

 

Prof. Dr. Kuroli Géza

ny. egyetemi tanár, egykori dékán, intézetigazgató, az Óvári Akadémia XX. századi történetének egyik legkiemelkedőbb vezetője.

Temetése 2016. szeptember 5-én 14 órakor Mosonmagyaróváron, az Óvári temetőben lesz.

 

Emlékét megőrizzük!

 

Széchenyi István Egyetem

Gyászol az Egyetem – ELHUNYT DR. KUROLI GÉZA, AZ ÓVÁRI AKADÉMIA EGYIK LEGKIEMELKEDŐBB VEZETŐJE

Gyászol az Alma Mater és az Óvári Gazdászok családja. Méltósággal viselt betegség után, életének 80. évében elhunyt Prof. Dr. Kuroli Géza, az Óvári Akadémia XX. századi történetének egyik legkiemelkedőbb vezetője. 


Az előző héten még a nemzeti ünnepünk alkalmából Mosonmagyaróvár városa által számára odaítélt Pro Urbe Díj átadásai ünnepségén vehettünk részt, majd 2016. augusztus 24-én kaptuk a hírt, hogy Professzor Úr többé nincs közöttünk.
 Életútjának rövid ismertetésével emlékezünk meg a Wittmann-díjjal is kitüntetett egykori óvári gazdászról.  


Prof. Dr. Kuroli Géza a Pápa város melletti Szerecsenben született 1936-ban. Középiskolai tanulmányait Győrben folytatta, majd 1956-ban nyert felvételt a Mosonmagyaróvári Mezőgazdasági Akadémiára, ahol kiváló eredménnyel végzett. Évfolyamtársai közül mindvégig kiemelkedett szorgalmával, megbízhatóságával. Társai hallgatói időszakában, és azt követően is példaképüknek tekintették. Az 1956-os forradalomban súlyosan megsérült. Veszélyben volt az élete.

Diplomaszerzése után Lovászpatonán, majd a Pápai Állami Gazdaság központi növényvédelmének irányítójaként dolgozott. Ismereteit bővítve szakmérnöki oklevelet szerzett, ettől számítva központi irányítója lett a növényvédelmi munkáknak. Tanulmányi eredményére tekintettel az alma mater 1962-ben visszahívta tanársegédnek.

Végigjárva a ranglétra minden fokát, 1972-ben tanszékvezetői, 1983-ban professzori, 1987-től intézetigazgatói kinevezést kapott.

Dékánként 1985. július 1-től 1993. december 31-ig vezette az intézményt. Működése során az az Alma Mater fejlesztése – beleértve a személyi–tudományos innovációt – minden addigi és azt követő időszakhoz képest a legeredményesebb volt. Vezetői ciklusa alatt épült meg többek között az új kollégium és a Gazdász Hotel, a „B” épület Aulája, megtörtént a Várkapitány épület teljes rekonstrukciója, a Műszaki bázis kiépítése, a Kutatási és Termelésfejlesztési Intézet fejlesztése, illetve a Deák téri épület visszavétele, a Tangazdaság megvásárlása, az Ujhelyi-istálló és tejház felújítása, a Biotechnikai Állomás fejlesztése és a Regionális Továbbképzési Központ kiépítése.

A nyugat felé irányuló szakmai tanulmányutak, hallgatói cseregyakorlatok megszervezése is dékáni tevékenységéhez kötődött. Emellett a tanári kar összetétele tudományos fokozatban soha nem látott csúcsot ért el a tudományok doktorainak számát illetően. Második dékáni ciklusában a Kádár-rendszer alatt politikailag hátrányt szenvedett oktatók és hallgatók erkölcsi rehabilitációját is igyekezett elvégezni.

A haladást szolgáló tevékenysége mellett kiemelkedő kutatómunkát is végzett a növényvédelem területén, aminek eredményességét 446 tudományos publikáció és az MTA doktora cím elnyerése igazolja.

Kuroli Géza professzor nyolc és fél éves dékáni működése során az Alma Mater újkori történetében kiemelkedőt alkotott. Az intézményért tett kimagasló és eredményes fejlesztő és tudományos munkáját több ízben is elismerték, többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével (1993), Wittmann-díjjal (2014) és Mosonmagyaróvár Város Pro Urbe Díjával (2016).

 

Emlékét megőrizzük!

Nyugodjon békében.

 

Széchenyi István Egyetem

Elérhetőségek

Széchenyi István Egyetem
Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar

Cím: 9200 Mosonmagyaróvár Vár tér 2.

Központi telefon: (96) 566-600
Központi fax: (96) 566-620

 

Elektronikus ZH nap 2019. március 27.
Hallgatói klubkoncert 2019. március 27. 19:00 - 23:00
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontjai 2019. március 29. - 2019. március 30.
Hallgatói klubkoncert 2019. április 3. 20:00 - 23:00