Gyakorlat és rekordév az 5-ös óvári precíziós szakmérnök csoportban

da.PNG

Rekordlétszámú csoportmérettel kovácsolódott össze az óvári precíziós mezőgazdasági szakmérnök képzés 55 főből álló csapata. A Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán az ötödik évfolyam végzősei az agráriumban aktív résztvevők, akik a szakma számos területéről érkeztek tanulni és fejlődni. Közülük beszélgettünk három szakemberrel.

Pataki Márta, Veszprém megyei független szaktanácsadó

A jövő a precíziós gazdálkodásé, a környezetvédelmi szempontok és a költséghatékony gazdálkodás is ebbe az irányba kényszeríti és viszi majd a gazdálkodókat. Mivel a technológia elsősorban digitális platformok használatát igényli, a bevezetése a gazdatársadalom nagy részének óriási kihívás lesz. Szaktanácsadóként úgy érzem, hogy a jövőben segíteni tudok majd a partnereimnek, hogy a jogszabályoknak, a szigorodó előírásoknak meg tudjanak felelni, valamint bővülhet a szolgáltatásaim köre.

da2.PNG

Milyen gyakorlati hasznát látod az itt eltöltött időnek és a programoknak?

A második félév kifejezetten gyakorlati szemléletű volt. Ellátogattunk szolgáltató és gazdálkodó céghez is, ahol sok plusz ismeretet lehetett gyűjteni. A meghívott előadók mind gyakorló szakértők, tőlük mindig lehetett kérdezni az egyedi problémákkal kapcsolatban. Nagyon sokat jelent továbbá a személyes kapcsolatok kialakulása és erősödése. Jó, hogy van kihez fordulni egy-egy szakmai kérdéssel.

Hogyan épült ki a csoportotok kapcsolatrendszere?

Az év indulásakor egy Messenger-csoportban kezdődött meg a kommunikáció, azóta is tartjuk a kapcsolatot. Ha bárkinek szakmai problémája van, ott is meg tudja kérdezni a többieket. Szerencsések vagyunk, hogy ennyire sokan voltunk az évfolyamon, mivel számos szakterületről érkeztünk. Így a közös tudás nagyon sokrétű. Köszönettel tartozunk csoporttársunknak és óvári házigazdánknak, a több éve a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári karán tanuló Zsebő Sándornak, aki a képzés gyakorlati megvalósításában tevékeny részt vállalt, valamint a kezdetektől fogva szervezte a csapat órák utáni programjait is. Voltunk evezni a Lajtán, tartottunk sörkóstolót, és persze törzshelye is lett a csapatnak Óváron.

da3.PNGEvezés Mosonmagyaróváron a precíziós mezőgazdasági szakmérnök képzés 5-ös csoportjával

Mi volt a legjobb a képzésben?

Én a precíziós mezőgazdaság szempontjából kezdőként érkeztem a szakmérnöki képzésre, amelyen nagyon jó összképet kaptam a technológia működéséről. Sok színvonalas előadást hallhattunk, és betekintést nyerhettünk a gyakorlati részbe is. Köszönjük a szakvezetés munkáját, akik a szakmai anyagot összeállították és az előadókat meghívták. Ha nem a tanulmányi részt nézem, a legjobb az, hogy igazi csapattá váltunk a két félév alatt, és biztosan továbbra is tartani fogjuk a kapcsolatot.

Mi volt, ami meglepett az év során?

Meglepően jó volt újra egyetemistának lenni, hajnalig beszélgetni és bulizni a csoporttársakkal.

da4.PNGDeák Richárd, a Somogy megyei Határőr Zrt. termelési igazgatója

Mi hozott a képzésre?

Gyakorlati szakemberként termelőüzemben dolgozom, a babócsai Határőr Zrt.-nél. Néhány éve már ismerkedünk a precíziós technológiákkal és lehetőségekkel. A gépbeszerzéseinket is egyre inkább úgy alakítjuk, hogy a nálunk dolgozó gépek alkalmasak legyenek a precíziós, a helyspecifikus gazdálkodásra, ám eddig még nem használtuk őket rendszerben. Ezen tények mellett a végső lökést a „VP2-4.1.8-21 Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” című, a szakterülethez kapcsolódó pályázat adta, ahol feltétel precíziós szakmérnök foglalkoztatása is, mindamellett, hogy az említett okok miatt már két évvel ezelőtt szemeztem a képzéssel. Akkor a Covid és a távoktatás miatt nem vágtam bele. A keszthelyi alma mater helyett végül Óvárra jelentkeztem, mivel itt kezdődött meg a magyarországi precíziós mezőgazdasági szakmérnök szakképzés, és

sokan azok közül is innen indultak, akik ma ismertek és elismertek a precíziós szakmában.

Milyen gyakorlati hasznát látod az itt eltöltött időnek és a programoknak?

Azon felül, hogy megismerkedtünk az elméleti alapokkal, széles áttekintést kaptunk a piacon fellelhető szolgáltatásokról, legyen az a növénytermesztés vagy az állattenyésztés számára kínált megoldás. Megtudtuk, hogy jelenleg hol tartanak a fejlesztések, és melyek a további új irányok. Rálátást kaptunk az egyes megoldások előnyeire és a hátrányaira is. Gyakorló szakemberek beszéltek az átállás nehézségeiről, amit én is tapasztalok a mindennapok során, de sok pozitív benyomás is ért, ami megerősített abban, hogy van értelme ezen a jövőbe mutató úton haladni.

da5.PNG

A helyspecifikus, differenciált tápanyagkijuttatás a gyakorlati oktatás része volt Óváron, amit dr. Borsiczky István mutatott be működés közben

Hogyan épült ki a csoportotok kapcsolatrendszere?

A szaktanácsadás tárgyat tudatosan a képzés legelejére tették a szakfelelősök, ahol a játékos gyakorlati képzést részesítették előnyben az oktatók, olyan feladatokkal, amelyekben csoportosan kellett dolgoznunk a megoldáson. Így már az első héten összekovácsolódott a csapat. Természetesen létrehoztunk egy Messenger-csoportot, ahol egymással tarthattuk és a mai napig tarthatjuk a kapcsolatot. Ez élénk szakmai konzultációs felület is lehet a jövőben. Ezek mellett a tanítást követő délutáni és esti foglalkozások is erősítették a csoport összetartozását és segítették a kapcsolatok elmélyülését.

Mi volt a legjobb a képzésben?

Számomra a legjobb, hogy a mindennapi termelőmunkából két lépést hátralépve átgondolhattam a digitális átállás lépéseit a kollégáktól és az előadóktól kapott információk alapján. Remek oktatókat és szakembereket ismerhettem meg, akiktől később is támogatást kaphatok, hiszen mindig akad valami leküzdendő akadály például a precíziós gépek működtetésében vagy a térinformatikában. Egy kiváló és érdeklődő csapat jött össze, akikkel az együtt töltött idő alatt barátság szövődött. Jókora érdeme volt ebben dr. Vona Viktória szakfelelősnek és csoporttársunknak, a dadi Zsebő Sándornak, aki a csapat hajtómotorja volt.

Mi volt, ami meglepett az év során?

Az a baráti, támogató légkör, ami Óváron fogadott a beiratkozás első pillanatától fogva a képzés végéig.

da6.PNGA talajvizsgálatok fontossága kiemelkedő a helyspecifikus gazdálkodás során

Dr. Weisz Miklós gazdálkodó, szaktanácsadó, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA vezetője

Mi hozott a képzésre?

Két dolog is. Egyrészt a Sopronhoz közeli Nagylózson gazdálkodunk, és néhány éve elkezdtük bevezetni a precíziós technológiát. A vas oldaláról már nagyjából megvannak az eszközök, amelyek legjobb kezeléséhez a tudást közvetlenül bővíteni a leghatékonyabb. Cél, hogy a lehető legjobban ki lehessen használni a digitalizáció és a helyspecifikus gazdálkodás lehetőségeit. Másrészt szaktanácsadóként is dolgozom, és a partneri körből is növekvő igény mutatkozik a precíziós mezőgazdasági szaktanácsadási szolgáltatásokra. A friss, gyakorlatias tudás értéke hatalmas, amit segít, hogy a szakmérnök képzésbe erősen beépültek a gyakorlati elemek, így testközelből is volt lehetőség az adatalapú, helyspecifikus technológiák megismerésére.

da7.PNG

Milyen gyakorlati hasznát látod az itt eltöltött időnek és a programoknak?

Olyan, a mindennapi gazdálkodást érintő kérdésekre is válaszokat kaphatunk, amelyek a technológia átjárhatóságát segíthetik a szolgáltatók közötti kommunikációval. Hogy a kék traktor a piros munkagéppel összekötve is mindig működjön. Fontos, hogy generalista szemlélet alakuljon ki, amelyben láthatjuk az összefüggéseket a szakterületek között. A képzésre sokfelől jöttek a hallgatók: gazdálkodók, gépforgalmazók, szolgáltatók, szaktanácsadók, szak- és közigazgatási szakemberek. Igen sok szakterület találkozott, ami a speciális ismeretanyagok mellett hasznos általános szemléletelsajátítást is jelentett. Azt tapasztalom, hogy a „digitalizációs” tudományágban a gyakorlat húzza maga után az elméletet. Mivel a fejlesztések folyamatosak, mindenki próbálkozik új irányokkal, az alapkutatás pedig sokszor csak vándorol utána.

Óváron viszont megismerhettük azt, ami ma elérhető a gazdálkodás számára. A kínálat közel teljes, nagyon átfogó képet adott, így tudjuk, kik foglalkoznak a tématerületekkel, a képzés aktuális volt.

Hogyan épült ki a csoportotok kapcsolatrendszere?

Az évfolyamunkban olyan kollégákkal voltunk együtt, akiknek kiváló a szakmai tudása. A nagy létszámú csoport előnyét jelentette az is, hogy egyetemi oktatók is voltak a hallgatók között, valamint örömmel vettem a Keszthelyen velem közös időszakban tanuló egykori évfolyamtársak és fiatal gazdatársak jelenlétét is. Sokat segített a dinamikán, hogy az előadók zöme a gyakorlatból érkezett és osztotta meg velünk a terepi tapasztalatait. Jó rálátást kaptunk arra, hogy a valóság hol tart.

da8.PNGAz óvári gazdász dr. Nagy István agrárminiszter emlékezetes beszámolót és helyzetképet adott a fejlődésről és Magyarország mezőgazdaságának jövőjéről a képzésen

Mi volt, ami meglepett az év során?

Az, hogy a csoportunk tagjai és az előadók szerteágazó, és sokszor közös területekről érkeztek, mindenki számára előnyt jelentett. Mindannyiunkban vannak kérdések, akár technológiai, szaktanácsadási, gépkereskedő, szolgáltatást kínáló vagy gazdálkodói oldalról érkezett. Azt is hasznos volt megtanulni, hogy senki nem hordja magánál a bölcsek kövét, a fejlődéshez pedig rengeteget tudunk tanulni egymástól is. Egy rendkívül hasznos telefonszám-és e-mail-lista jött létre, ami nem elhanyagolható eredménye az együtt töltött baráti-szakmai időnek.

da9.PNG

Vár Óvár: készülhet a hatodik csoport

Az eddigi csoportok sikerei után, a rekordévet hozó után is szeretettel várjuk a soron következő, hatodik csoport jelentkezőit is Óvárra. A Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának precíziós mezőgazdasági szakmérnök képzésén

gyakorlattal, interaktív, szakmai tudással és új ismeretekkel várjuk az egykori és a leendő óvári gazdászokat is

– mondta a szak vezetője, dr. Vona Viktória.

A jelentkezés részleteit ide kattintva olvashatod.

 

Szerkesztette: Csurja Zsolt
Gödöllői gazdász
SZE-MÉK 2021 precíziós mezőgazdasági szakmérnök, 3-as csoport

Forrás: https://www.digitalisagrarakademia.hu/2022/06/30/gyakorlat-es-rekordev-az-5-os-ovari-precizios-szakmernok-csoportban/

Elérhetőségek

Széchenyi István Egyetem
Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar

Cím: 9200 Mosonmagyaróvár Vár tér 2.

Központi telefon: (96) 566-600
Központi fax: (96) 566-620

 

Események

Ph.D. doctoral pre-defence of Dilshad Ali Mohammed 2024. június 25. 13:00 - 14:00
Ph.D. doctoral defence of Maysam SHMLLS 2024. július 3. 10:00 - 11:00