Innovatív termékfejlesztés
Sikeres innovatív termékfejlesztés a Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar közreműködésével
A szerzetesi receptúrák bázisán, a szőlőmagolaj és a gyógynövények kivonatainak felhasználásával új típusú étrendkiegészítő és kozmetikai termékcsaládot hozott létre egy közös mezőgazdasági kutatás-fejlesztési együttműködés keretében a Széchenyi István Egyetem, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. és a konzorciumvezető Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt.
A 2016-ban induló projekt célja egy új típusú, gyógynövényeket is tartalmazó étrendkiegészítő termékcsalád létrehozása volt. A program jól illeszkedik a Nemzeti Ágazati Stratégia törekvéséhez, amely ösztönzi a helyben termelt és feldolgozott, nagy hozzáadott értékű élelmiszerek előállítását.
Az együttműködés során a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. végezte az alkalmazni kívánt 15 gyógynövényfaj (többek között citromfű, borsmenta, rozmaring, körömvirág, kerti kakukkfű, orvosi zsálya) kis- és nagyparcellás termesztéstechnológiai kísérleteit, továbbá a technológia során keletkezett melléktermékek és hulladékok komposztálási, talajerő-utánpótlási vizsgálatait is.
A Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. a Főapátság Gyűjteményeiben található régi receptúrák között felkutatta azokat, amelyek a projekt szempontjából releváns információval szolgáltak. Ezenkívül a szőlőmag feldolgozásával, a szőlőmagolaj előállításával, valamint a végtermék összeállításával is foglalkozott, mely feladatok végrehajtásához szükséges eszközök és berendezések beszerzésére is sor került a pályázat keretein belül.
A Széchenyi István Egyetem a kutatási kapacitását bocsátotta rendelkezésre. A Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar munkatársai a leszárított gyógynövényeket kivonatolták, majd meghatározták azok illóolajtartalmát. Ezt követően megkezdték a folyadékextrakciós módszerek fejlesztését a választott gyógynövényfajok fő hatóanyagtartalmának kinyerésére. A végtermékek termékstabilitási vizsgálatait (kémiai és mikrobiológiai vizsgálatok) szintén a Kar munkatársai végezték el.
A főapátsági gyűjteményben talált receptek és más szakirodalmi adatok felhasználásával 21 receptúrát, illetve termékkört határoztak meg, amelyek a készítmények alapját képezik. Ezek közül az alábbi 10 bizonyult alkalmasnak arra, hogy terméket készítsenek belőle:
- Gyógybalzsam
- Szőlőmagolajos ápolókrém körömvirág olajjal
- Szőlőmagolajos kézkrém levendulaolajjal
- Szőlőmagos masszázsolaj levendula- és mandarinolajjal
- Szőlőmagos masszázsolaj levendula- és citromfűolajjal
- Oleum Abbatis Apáti saláta olaj (Hidegen sajtolt szőlőmagolaj fűszernövényekkel ízesítve)
- Gastro saláta olaj (Hidegen sajtolt szőlőmagolaj gyógynövényekkel ízesítve)
- Köményes saláta olaj (Hidegen sajtolt szőlőmagolaj köménnyel és gyógynövényekkel ízesítve)
- Szőlőmag saláta olaj (Hidegen sajtolt szőlőmagolaj)
- Oleum benedicti Szerzetesi saláta olaj (Hidegen sajtolt szőlőmagolaj fűszernövényekkel ízesítve)
A borszőlő feldolgozása során keletkezett melléktermékek és a gyógynövények komplex hasznosítása révén egy új típusú, innovatív, egészségmegőrző termékcsaládot alakítottak ki.
A folyamatok során keletkezett melléktermékek hasznosítására komposztálási eljárást dolgozott ki a konzorcium, amit szabadalmi eljárás keretében le is védtek.
A Borászati melléktermékek és kertészeti termékek kombinált hasznosítása című, GINOP−2.2.1−15−2016−00022 azonosító számú projekt az Európai Unió, az Európai Strukturális és Beruházási Alapok, valamint Magyarország Kormánya támogatásával valósult meg. A projekt költségvetése 856.571.545 forint, amelyből a támogatás összege 510.071.689 forint.
A projektről készült kiadvány elérhető itt.