Innovatív termékfejlesztés

Sikeres innovatív termékfejlesztés a Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar közreműködésével

ginop.PNGA szerzetesi receptúrák bázisán, a szőlőmagolaj és a gyógynövények kivonatainak felhasználásával új típusú étrendkiegészítő és kozmetikai termékcsaládot hozott létre egy közös mezőgazdasági kutatás-fejlesztési együttműködés keretében a Széchenyi István Egyetem, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. és a konzorciumvezető Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt.

A 2016-ban induló projekt célja egy új típusú, gyógynövényeket is tartalmazó étrendkiegészítő termékcsalád létrehozása volt. A program jól illeszkedik a Nemzeti Ágazati Stratégia törekvéséhez, amely ösztönzi a helyben termelt és feldolgozott, nagy hozzáadott értékű élelmiszerek előállítását.

Az együttműködés során a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. végezte az alkalmazni kívánt 15 gyógynövényfaj (többek között citromfű, borsmenta, rozmaring, körömvirág, kerti kakukkfű, orvosi zsálya) kis- és nagyparcellás termesztéstechnológiai kísérleteit, továbbá a technológia során keletkezett melléktermékek és hulladékok komposztálási, talajerő-utánpótlási vizsgálatait is.

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. a Főapátság Gyűjteményeiben található régi receptúrák között felkutatta azokat, amelyek a projekt szempontjából releváns információval szolgáltak. Ezenkívül a szőlőmag feldolgozásával, a szőlőmagolaj előállításával, valamint a végtermék összeállításával is foglalkozott, mely feladatok végrehajtásához szükséges eszközök és berendezések beszerzésére is sor került a pályázat keretein belül.

A Széchenyi István Egyetem a kutatási kapacitását bocsátotta rendelkezésre. A Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar munkatársai a leszárított gyógynövényeket kivonatolták, majd meghatározták azok illóolajtartalmát. Ezt követően megkezdték a folyadékextrakciós módszerek fejlesztését a választott gyógynövényfajok fő hatóanyagtartalmának kinyerésére. A végtermékek termékstabilitási vizsgálatait (kémiai és mikrobiológiai vizsgálatok) szintén a Kar munkatársai végezték el.

A főapátsági gyűjteményben talált receptek és más szakirodalmi adatok felhasználásával 21 receptúrát, illetve termékkört határoztak meg, amelyek a készítmények alapját képezik. Ezek közül az alábbi 10 bizonyult alkalmasnak arra, hogy terméket készítsenek belőle:

  • Gyógybalzsam
  • Szőlőmagolajos ápolókrém körömvirág olajjal
  • Szőlőmagolajos kézkrém levendulaolajjal
  • Szőlőmagos masszázsolaj levendula- és mandarinolajjal
  • Szőlőmagos masszázsolaj levendula- és citromfűolajjal
  • Oleum Abbatis Apáti saláta olaj (Hidegen sajtolt szőlőmagolaj fűszernövényekkel ízesítve)
  • Gastro saláta olaj (Hidegen sajtolt szőlőmagolaj gyógynövényekkel ízesítve)
  • Köményes saláta olaj (Hidegen sajtolt szőlőmagolaj köménnyel és gyógynövényekkel ízesítve)
  • Szőlőmag saláta olaj (Hidegen sajtolt szőlőmagolaj)
  • Oleum benedicti Szerzetesi saláta olaj (Hidegen sajtolt szőlőmagolaj fűszernövényekkel ízesítve)

A borszőlő feldolgozása során keletkezett melléktermékek és a gyógynövények komplex hasznosítása révén egy új típusú, innovatív, egészségmegőrző termékcsaládot alakítottak ki.

A folyamatok során keletkezett melléktermékek hasznosítására komposztálási eljárást dolgozott ki a konzorcium, amit szabadalmi eljárás keretében le is védtek.

A Borászati melléktermékek és kertészeti termékek kombinált hasznosítása című, GINOP−2.2.1−15−2016−00022 azonosító számú projekt az Európai Unió, az Európai Strukturális és Beruházási Alapok, valamint Magyarország Kormánya támogatásával valósult meg. A projekt költségvetése 856.571.545 forint, amelyből a támogatás összege 510.071.689 forint.

A projektről készült kiadvány elérhető itt

 

Elérhetőségek

Széchenyi István Egyetem
Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar

Cím: 9200 Mosonmagyaróvár Vár tér 2.

Központi telefon: (96) 566-600
Központi fax: (96) 566-620

 

Események

Török Vacsora Est - Sieger Gasztroélmény 2024. április 26. 18:00 - 22:00
UNI GYŐR ÖRÖMFUTÁS 2024. április 27. 09:00 - 10:00