Egyenes út az egyetemre a gépésztechnikusoknak

Okleveles mezőgazdasági gépésztechnikus képzés indult ettől a tanévtől Vépen, ami országosan is ritkaságszámba megy. A most kilencedik évfolyamos diákok később előnnyel indulnak a szakirányú felsőoktatásban is - hangzott el a pénteki ünnepségen.

gépész1.PNG

Együttműködési megállapodást írt alá négy szervezet képviselője a vépi technikumban. Elhangzott: a magyar gazdaság egyik kiemelt fontosságú ágazata a mezőgazdaság, amelynek jövője - s így az élelmiszerrel való ellátás minősége is - a szakképzéstől függ. Ebből a szempontból korszakalkotó a most létrejött megállapodás.

gépész2.PNG

A Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári karának dékánja, dr. Szalka Éva, a Kisalföldi ASZC főigazgatója, Hoczek László József, a Kisalföldi ASZC Vépi Mezőgazdasági Technikum igazgatója, Hollósi Éva, valamint a Kisalföldi Ágazati Képzőközpont ügyvezető igazgatója, Lendvai Ferenc látta el kézjegyével a dokumentumot, az ünnepségen jelen volt Ágh Péter országgyűlési képviselő is.

A résztvevők egytértettek abban, hogy növelni kell a szakképzésbe érkező fiatalok számát, és hasznos gyakorlati tudással kell őket felvértezni. Ezért fontos, hogy a középfokú és a felsőfokú oktatás összehangolja a tananyagot. Ez is része a mostani együttműködésnek, ugyanis az országszerte alig négy helyen elindult okleveles mezőgazdasági gépésztechnikus képzés vépi diákjai később úgy juthatnak be az egyetem szakirányú képzésére, hogy már eleve félévnyi kretidpontot ismernek el számukra. Így honorálják azt a tudást és gyakorlatot, amelyet a középiskolában a tanteremben és a partnervállalkozások telephelyein, a valódi gazdaságban szereznek meg.

gépész3.PNG

Kiderült, idővel a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári karán változik majd a követelményrendszer, és a tervek szerint elengedik majd az emelt szintű érettségit - valószínűleg plusz pontok járnak majd érte. Egyelőre két irányban, agrárdigitalizációs és precíziós mezőgazdasági szakon folytatódhat a Vépen megkezdett képzése a fiataloknak, de a portfólió addig még tovább bővülhet.

 

Forrás: https://www.frisss.hu/aktualis/f

Elérhetőségek

Széchenyi István Egyetem
Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar

Cím: 9200 Mosonmagyaróvár Vár tér 2.

Központi telefon: (96) 566-600
Központi fax: (96) 566-620

 

Események

Ph.D. doctoral pre-defence of Dilshad Ali Mohammed 2024. június 25. 13:00 - 14:00
Ph.D. doctoral defence of Maysam SHMLLS 2024. július 3. 10:00 - 11:00