Edu Agro Drone Cup: Hagyományteremtő mezőgazdasági drónverseny a Széchenyi István Egyetemen

A Széchenyi István Egyetem és az Edutus Egyetem a Digitális Agrárakadémia támogatásával és az ABZ Drone Kft. szakmai partnerségével, idén először rendezte meg az Edu Agro Drone Cup mezőgazdasági drónversenyt. A hagyományteremtő esemény helyszíne a Széchenyi-egyetem mosonmagyaróvári karának tangazdasága volt. Az intézmény a fenntartható gazdálkodás és a jövő technológiáinak elterjedése érdekében tett erőfeszítéseinek megfelelően nemcsak a drónok világába engedett betekintést, de fókuszba került a precíziós mezőgazdaság is.

A drónok az ipar és a mezőgazdaság mind több szegmensében nyújtanak új, innovatív lehetőséget. A Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja állami, tudományos és vállalati szereplőkkel partnerségben folytat kutatásokat ezen a területen, s az intézmény látja el a Magyarországi Drón Koalíció szakmai gesztorálását is. A hallgatók bevonását, a kutatói utánpótlás biztosítását az egyetem SZEviation hallgatói csapata is segíti. A fiatalok drónfejlesztéssel és versenyzéssel foglalkoznak, sőt ma már versenyeket is szerveznek.

A Széchenyi István Egyetem az Edutus Egyetemmel közösen hozta létre az iparágspecifikus Edu Agro Drone Cup drónverseny-sorozatot a precíziós agrárium iránt fogékony középiskolai diákok, illetve a területen már jártas felsőoktatási hallgatók ösztönzésére, egyúttal erősítve a mosonmagyaróvári kar meghatározó szerepét a precíziós gazdálkodásban.

A versenysorozat első állomása Mosonmagyaróvár volt, ahová a precíziós mezőgazdaság, a távérzékelés, az ortomozaikos feltérképezés, valamint az automatikus repülési tervek összeállítása iránt érdeklődőket várták. A résztvevőknek nemcsak olyan alapvető drónismeretekkel kellett rendelkezniük, mint az érzékelés, az irányítás, a navigáció, a különböző mezőgazdasági felhasználási területek, de emellett stratégiai érzék, csapatmunka, kommunikáció, problémamegoldás, kreativitás is szükségeltetett.

drón.PNGA rendezvény résztvevőinek egy csoportja

„Nagyszerű versenyen vagyunk túl, amelynek lebonyolítása – kísérleti jellege ellenére – zökkenőmentesen zajlott, és a versenyzők részéről is pozitív visszajelzéseket kaptunk” – kezdte értékelését Pethő Zsombor, a Digitális Fejlesztési Központ munkatársa, a SZEviation FPV-drónversenycsapat vezetője. Hozzátette, hasznos tapasztalatokat szereztek a szervezést illetően, amelyekre szükségük is van, hiszen céljuk egy hagyományteremtő országos versenysorozat létrehozása, akár különböző korcsoportok bevonásával. Ezzel a programmal az agráriumban tapasztalható digitalizációt és robotizációt kívánják népszerűsíteni a jövő nemzedékei számára.

 
„Nem titkolt szándékunk, hogy amikor valaki kimondja azokat a szavakat: drón vagy digitalizáció, akkor egyszerre a Széchenyi István Egyetem jusson az eszébe. Ez irányú törekvéseink eddigi eredménye a 2021 tavaszán elindult drónirányító és -adatelemző szakirányú továbbképzés, az aktív szakmai munkát folytató Dróntechnológiai Laboratórium, valamint a hazai felsőoktatásban teljesen egyedülálló SZEviation hallgatói FPV-drónversenycsapat
 
 
– hangsúlyozta Pethő Zsombor. A csapatvezető kiemelte az egyetem szakmai partnere, az ABZ Drone Kft. segítségét, amelynek szakemberei nemcsak a rendezvény dróntechnikai lebonyolítását vállalták, hanem egy előadás keretében naprakész információval látták el a nézőket és versenyzőket a hazai drónszabályozás aktualitásaival kapcsolatban.
 
drón2.PNG
A résztvevőknek változatos feladatokat kellett megoldaniuk a drónokkal
 
Forrás: https://www.uni.sze.hu/post/edu-agro-drone-cup-hagyom%C3%A1nyteremt%C5%91-mez%C5%91gazdas%C3%A1gi-dr%C3%B3nverseny-a-sz%C3%A9chenyi-istv%C3%A1n-egyetemen

Elérhetőségek

Széchenyi István Egyetem
Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar

Cím: 9200 Mosonmagyaróvár Vár tér 2.

Központi telefon: (96) 566-600
Központi fax: (96) 566-620

 

Események

Ph.D. doctoral pre-defence of Dilshad Ali Mohammed 2024. június 25. 13:00 - 14:00
Ph.D. doctoral defence of Maysam SHMLLS 2024. július 3. 10:00 - 11:00